9.6.2011

Lisäainelakko

Jotkut pitää karkkilakkoja tai hiilarilakkoja, mutta itse olen nyt päättänyt pitää taukoa lisäaineista. Totaalinen lisäaineitten välttäminen on miltei sula mahdottomuus, mutta vähentäminen onnistuu.

Syy tähän päätökseen syntyi, kun koin oivalluksen. Katsottuani ranskalaisen dokumentin aiheesta ja luettuani useamman artikkelin lisäaineitten mahdollisista vaikutuksista, tajusin, että useampi omista oireistani voisivat hellittää jos vähentäisin E-koodien mussuttamista ja juomista.
Elintarvikkeissa lisäaineitahan käytetään parantamaan mm. ruuan säilyvyyttä, makua, väriä, rakennetta tai muuta ominaisuutta. Elintarvikelisäaine voi olla luontainen, luontaisen kaltainen tai kokonaan keinotekoinen, eli synteettinen.


Näitten E-koodien yhteisvaikutuksista pidemmällä aikavälillä ihmiseen ei vielä tiedetä kovinkaan hyvin. Katsomassani dokumentissa (en nyt kuollaksenikaan muista nimeä, pahoittelut!) tutkijat kuitenkin testasivat eri yhdisteitä, kuten tiettyä lisäainetta ja aspartaamia, jotka yhdessä aiheuttivat koe-eläinhiirille mm. epämuodostumia.


Mistä siis tiedämme, etteivät lisäaineet voi olla syynä esimerkiksi länsimaissa huimasti lisääntyneisiin syöpäsairauksiin..?
Itselläni on aina ollut hankaluuksia vatsani kanssa. Minulla ei ole ruoka-aineallergioita, mutta muuten saan helposti mahanpuruja. Vatsani myös turpoaa usein kuin pullataikina, vaikka en olisikaan syönyt mitään erikoista.


Olen jo kauan sitten jättänyt valkoisen leivän minimiin ja syön aina kun mahdollista pastani ja riisini kokojyväversioina. Juon vain kupillisen kahvia päivässä ja oikein rasvainen ja mausteinen ruoka päätyy lautaselleni vain silloin tällöin.


Kun tämäkään ei ole auttanut, olen päättänyt kokeilla hiivatonta leipää ja yritän vähentää sokerin määrää. Muutenkin haluaisin syödä aitoa ruokaa. Mahdollisimman vähän lisäaineita ja makeutusaineita. Totaalikieltäytymiseen en edes kuvittele pystyväni, mutta vähentäminen on tavoitteena.
Jotta jokaisen pakkauksen tuoteselostetta ei tarvitsisi tihrustaa, pääsee helpommalla, kun valitsee luomua. En ole aikaisemmin ollut mikään luomun suurkuluttaja ja tajusin ihan viimeaikoina vasta, että luomu on synonyymi lisäaineettomalle ruualle. Minä kun olin luullut, että luomu tarkoittaisi vain vähemmän torjunta-aineita ja parempia oloja eläimille.


Huomenna ajattelinkin kirjoittaa luomutuotteista, jotka ovat löytäneet tiensä minun keittiööni. Tiedän että olen myöhäisherännäinen näissä asioissa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)


Jokos luomu on teille kaikille vanha tuttu juttu ja mitäs te sanotte lisäaineista?
Kuvat we<3it


2 kommenttia:

  1. Hei kerrothan itten, mikä oli kokeilun tulos!? Kiinnostaa kuulla. ;)

    VastaaPoista
  2. Kerrotaan, toivotaan vaan että jotain tuloksia myös syntyy! :)

    VastaaPoista

Hei! Jätä kommentti, kysymys tai vaikka vain terkkuja.

Vastailen mahdollisimman pian!

-Johanna-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...