19.4.2011

Kevyempi elämä

Viime kirjoituksessa lupasin palata ruotuun sairasloman jälkeen ja miettiä tarkemmin, mitä sitä oikein tuleekaan syötyä.

Kesää ja bikinikautta kohti mentäessä alkaa taas kummasti miettiä tarkemmin liikkumista ja ruokaa. Omaa painoani en halua pudottaa, mutta pieni kiinteytys ei olisi pahitteeksi.Kuva lainattu täältä


Kiinteytymisellä ja laihduttamisella onkin vissi ero! Painoa kun voi pudottaa monin konstein, mutta kiinteytyminen ei onnistu nälkäkuurilla. Treenillä on myös olennainen osansa. Kiinteydellä kun tarkoitetaan sitä, ettei mikään (tai no, ihan kaikki ainakaan) paikka roiku. Siksi tarvitaan lisää lihasmassaa ja pienempi rasvaprosentti.

Itse olen saanut parhaita tuloksia aikaiseksi vähentämällä sokeria ja valkoisia jauhoja, sekä lisäämällä proteiinia reippaasti. Myös säännöllinen syöminen ja reipas vedenjuonti auttavat paljon.Veden juominen pitää aineenvaihdunnan liikkeellä ;)


Itselläni kestikin pitkään ymmärtää, että vähentämällä liikaa syömisiään, ei tee kuin hallaa itselleen. Vaikka paino putoaisikin, katoaa myös lihasmassaa. En halua olla laiha ja löysä, vaan ennemmin lisään terveellisen ruoan määrää, syön useammin ja kiinteydyn.

Tottakai myös geenit vaikuttavat ruumiinrakenteeseen, tiedän omasta kokemuksesta. Olin tikkulaiha ala-asteella ja jouduin käymään säännöllisesti painontarkkailussa terveydenhoitajalla. Arvatkaa hävettikö? Vähän vanhempana (ja isompana ;)) tajusin, että äitini on samanpituinen ja kokoinen kuin minäkin, sieltä siis olin perinyt mittani.
Myös oikeanlainen ravinto muovaa kehoa. Koin suurimman ahaa-elämykseni kuluneena talvena, kun lisäsin reippaammin proteiinia ruokavaliooni. Tein muutoksia ruokaympyrääni ihan siitä syystä, että liika leivän ja pastan puputtaminen saa oloni väsyneeksi ja vatsani turpoamaan. Tunne siinä sitten itsesi hyvinvoivaksi! :P

Omasta jääkapistani löytyvät proteiininlähteet ovat kananmunat, maito, kanafileet, kalkkuna ja juusto, sekä maitorahka. Raejuusto ei meikäläiseen uppoa ja rahkankin kanssa meni pitkään, ennen kuin löysin sopivan yhdistelmän. Sokeriton mehukeitto ja purkki rahkaa onkin uusin täsmäaseeni matkalla rantakuntoon! Ja tuloksia näkyy...
Kalaa syön ihan luvattoman vähän ja yritänkin paikata vajetta popsimalla kalanmaksaöljykapseleita päivittäin.

Ruoka ja herkut maistuvat kuitenkin aika ajoin niin antaumuksella, että ihmettelen itsekkin välillä etten ole kolme kertaa nykyisen kokoinen. :D Niinpä liikunta on oleellinen tekijä, jotta voin nautiskella taas hyvällä omalla tunnolla.
Kesällä pyöräilyä, uintia ja golfia, talvella taas kuntosalia, juoksumattoa ja sisäpyöräilyä. Ja tanssia!

Meni pitkään, ennen kuin löysin tieni kuntosalille. Koin olevani kömpelö ja vain tiellä bodaajien ja fitness-tyttöjen keskellä. Ja kaikki tuijottavat toisiaan!

Mutta mutta...aloitettuani työt kuntosalilla huomasin, että kaiken kokoiset ja näköiset ihmiset viihtyivät salilla. Ja ne muutokset ihmisten olemuksissa! Ryhti parempi, iloisempi ilme ja reippaampi olemus.
Pakkohan sitä oli itsekin kokeilla. Nyt olen koukussa ja huomaan kuinka moneen särkyyn ja vaivaan lihaskuntotreeni tepsii. Heti huomaan, kun on salilta pidempään poissa.
Kaloreita en ole koskaan laskenut, mutta ruokapäiväkirjasta löysin avun, kun huomasin usein kärsiväni verensokerin heilahteluista. Yhtäkkinen väsähtäminen, kiukuttelu ja heikotus saivat miettimään ateriarytmiä ja välipaloja tarkemmin. Ruokapäiväkirjan täyttäminen pitääkin huolen, että huomaan heti jos viiteen osaan jaetusta ruudukosta jää uupumaan yksikin ateria.

Nyt tuli sitten blogini historian pisin postaus tehtyä, ihan huomaamatta. Tajunnanvirtaa aiheesta, joka itseäni kovasti kiinnostaa. Ei kannata ottaa vakavasti. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä taas ole toisen juttu. Mutta jos jollekin teistä heräsi ajatuksia tai kysyttävää, olen enemmän kuin iloinen! :)


Kuvat Weheartit


Iloista kevättä pikku hattivatit!2 kommenttia:

  1. Mulla on ongelmia ton rahkan kans. En vaan keksi mitään semmosta yhdistelmää, jonka kans se menis kurkusta alas.

    About kaikki muu meneeki kyl sit kurkusta alas vähän liianki kanssa :D

    VastaaPoista
  2. Mä kokeilin vaikka minkä kanssa (ananas, kaakaojauhe, marjat...) ennen kun alkoi maistua.

    Mehukeittoon ku sekottaa, ni on melkeen kuin jugurttia :)

    VastaaPoista

Hei! Jätä kommentti, kysymys tai vaikka vain terkkuja.

Vastailen mahdollisimman pian!

-Johanna-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...