1.9.2012

Tunnustan, I'm guilty


Nyt on kuulkaas tunnustuksen paikka. Oikein hävettää, etten ole aikaisemmin tajunnut syyllistyneeni aikamoiseen virheeseen.

Katsokaa ensin tämä hyvän ystäväni tekemä juttu:Omassa blogissani pyrin ottamaan kuvia itse niin paljon kuin aikaa ja taitoa riittää. Käytän kuitenkin jatkuvasti myös muitten kuvia ja kaiken lisäksi olen ilmoittanut niiden lainaamisista ihan päin honkia. Toimittajaksi tässä kaiken huipuksi ollaan kohta puoliin valmistumassa ja vaikken missään nimessä ole mikään valokuvauksen tai tekijänoikeuksien asiantuntija, jotain näistä minunkin tulisi tietää ihan jo työni puolesta.

Useimmiten lainaan ulkomaisia kuvia inspiraationa vaikka viimeisimmästä muotisuuntauksesta tai eri yritysten tuotekuvia. Laitan perään aina tiedon, että kuva on lainattu, mutta linkissä on saattanut lukea vaikkapa Google kuvahaku. No onko se Google ottanut lainaamani kuvan??? Ei todellakaan. Jos klikkaan kuvahaun kautta sivulle, josta kuva löytyy, mahtaako sen sivuston ylläpitäjäkään olla kuvan alkuperäinen ottaja? Todennäköisesti ei. Tällöin kuvaa ei yksinkertaisesti voi käyttää. Piste.

Niin kuin uutisjutusta käy ilmi, niin jos tekijänoikeuksia ja kuvien lainaamisen sääntöjä halutaan noudattaa niissä pätkääkään oikomatta, kuvan ottajalta tulisi siis pyytää lupa AINA ennen kuin kuvaa käyttää. Käytännössä aika mahdotonta ainakin omasta mielestäni, varsinkin jos kyseessä on ulkomainen kuva. Jos kuvaa joka tapauksessa lainaa, sen ottajalla on oikeus lähettää lasku perään.

Tarkennetaan vielä sen verran, että koskaan en ole käyttänyt kenenkään toisen bloggaajan kuvaa ja väittänyt sen olevan omani. Ja aina mainitsen jos kuva ei ole itse ottama, toivottavasti en edes huolimattomuuttani ole tästä lipsunut (ei ihan mahdottomuus tämäkään, silloin olen anteeksipyynnön velkaa).

Eli kaikkein helpointa olisi käyttää vain ja ainoastaan omia kuvia. Koen ettei itselläni riitä tähän taidot, välineet eikä liioin aikakaan. Omasta mielestäni taas kokonaan kuvaton postaus ei ole mistään kotoisin. Mikä siis ratkaisuksi?

Aion tutustua ensitekijöikseni erilaisiin kuvapalveluihin, jotka helpottavat ohjaamisen alkuperäiselle lähteelle. Tällainen on ymmärtääkseni esim. Pinterest. Ja korjatkaa jos olen väärässä, mutta Polyvore kai täyttää myös nämä ehdot? Eli näiden avulla minulla olisi mahdollisuus jatkossakin käyttää asukollaaseja ja inspiroivia kuvia, jotka ovat ainakin iso osa omaa blogiani.

Ja ikinä enää en sorru ainakaan laittamaan lähteeksi We heart it -sivustoa tai Google kuvahakua. Aikaisempia postauksia, joissa näin olen tehnyt en haluaisi poistaa. Jääkööt muistutukseksi siitä, miten ei tule tehdä. En usko myöskään tekeväni hirveää rikettä, jos jatkossakin käytän eri ulkomaisten yritysten, kuten vaikkapa H&M:n tai Zaran tuotekuvia. Oma arvaukseni on, ettei näissä suuryrityksissä koeta tätä kovin pahana rikkomuksena heitä kohtaa, ehkä päinvastoin...ilmaista mainostahan se heille on.

Kertokaa ja rohkaistukaa kommentoimaan, teenkö mielestänne näillä suunnitelmin ja aikomuksin oikein..? Miten itse koette tämän kuvien lainaamisen ja tekijänoikeuksien noudattamisen blogimaailmassa? Melkoisen laajasta ongelmasta ainakin on kyse, puhumattakaan eri maiden lainsäädännön eroista jne.

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommentti, kysymys tai vaikka vain terkkuja.

Vastailen mahdollisimman pian!

-Johanna-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...