3.3.2013

Kohti litteämpää vatsaa


Lupailin jo aikoja sitten viime vuoden puolella jatkaa treenivinkkien sarjaa. Alkuvuodesta on kuitenkin mennyt yhteensä kolme viikkoa sairasteluun ja kaksi viikkoa matkoilla, joten treenit on olleet suht vähän mielessä. :D

En käy vatsalihasliikkeitä vielä tällä kertaa läpi. Tällä kertaa tarjolla on ennemminkin kirjaesittelyä. Törmäsin jokin aika sitten kirjastossa mielenkiintoiseen kirjaan, jonka nimi saattaisi herättää pienoista epäuskoa, mutta onneksi tartuin teokseen, joka osoittautui olevan täyttä asiaa.






Otsikko ei koskaan houkuttele itseäni, jos se lupaa ihmeitä lyhyessä ajassa. Näin kävi tässäkin tapauksessa, mutta päätin mielenkiinnosta selailla sisältöä läpi. Ja yllätyin positiivisesti.

Itse unohtaisin kuitenkin luvatun pikamuutoksen ja keskittyisin ajan kanssa muuttamaan elintapoja kirjan suositusten suuntaan. Näin uskon itse saavuttavani pidempiaikaisia tuloksia (vaikka tulevan kesän rantakelejä ajatellen).






Kirjan kirjoittanut James Duigan lupaa, että oppaasta saa ohjeet miten syödä terveellisesti ja samalla päästä eroon pömppövatsasta. Kirjasta siis selviää mitä ruokia kannattaa välttää ja mitä taas suosia jos haluaa vatsastaan pitää huolta.

Itseäni ei ainakaan haittaa myöskään, jos kirjoittajan asiakkaina ovat mm. sellaiset nimet kuin Rosie Huntington-Whiteley ja Elle Macpherson.






Kirjassa käydään mielestäni kattavasti läpi kaikki osa-alueet, joilla on merkitystä vatsan hyvinvoinnin kannalta. Niin ravinnon liiallinen happamuus, jota lisäävät tietyt ruoat ja jotka puolestaan rasittavat kehoa ja estävät mm. lihaksien muodostumista.

Happamat ruoat myös ylläpitää kehon ja erityisesti suoliston tulehdustilaa, josta usein on oireena mahan ns. pömpötys. Muita oireita voivat olla esim. jatkuva nuha, alhainen energiataso, pää- ja nivelsäryt sekä taipumus nenän tukkoisuuteen.

Toki jotkin happamat ruuatkin ovat hyväksi (mm. kananmunat, juusto, merenelävät), ideana onkin painottaa emäksisiä ruokia (mm. kana, pähkinät, marjat, pitkä lista kasviksia) happamien (mm. kahvi, alkoholi, sokeri, transrasvat, makeutusaineet, jugurtti, hedelmämehut yms. yms.) kustannuksella.






Yksi pahimmista vihollisistamme on kuitenkin sokeri, koska sitä on jokapuolella. Kirjassa muistutetaankin, että sokeri jopa muuttuu nopeammin rasvaksi, kuin syömämme rasva. Sokeria sisältävät ruoat myös nostattavat insuliinitasoa, mikä aiheuttaa rasvan varastoitumista.

Sokeri myös aiheuttaa ihon vanhenemista ja ryppyjä, koska se vaikuttaa kollageenin muodostumiseen. Tämän lisäksi sokeri suodattaa kehosta vitamiineja ja vitamiineja huutava keho muuttuu nälkäiseksi. Sokeri myös väsyttää ja heikentää immuunijärjestelmää, puhumattakaan sen riippuvuutta aiheuttavasta vaikutuksesta.







Sivuilla annetaan myös loogisia neuvoja vaarallisista asioista, kuten kasvisten, hedelmien ja marjojen viljelyssä käytettäviä tuholaistorjunta-aineita, jotka ovat myrkkyä (no shit) ja joita kertyy elimistöömme koko elämämme ajan. Kuitenkin jotkut hedelmät sisältävät myrkkyä vähemmän paksun kuoren ansiosta ja koska kuorta ei syödä (esim. banaani versus mansikka).

Myös transrasvoista muistetaan varoittaa (keksit, muffinit, sipsit mousset yms.), onhan ne yhdistetty todistetusti liikalihavuuteen, joihinkin syöpiin ja jopa lapsettomuuteen.








Epäterveellisten ruokien lisäksi vatsan vihollinen on stressi. Jo pelkät stressaavat ruokailutottumukset tekevät hallaa. Pitkät tauot ruokailuissa ja epäsäännöllisyys, aamiaisen skippaaminen ja kahvin juonti tyhjään vatsaan ovat tästä esimerkkejä.

Kirjasta löytyy päteviä ohjeita stressikierteen katkaisemiseksi ja myös ruoka-aineita, jotka auttavat stressin karkottamisessa.
 





Unella on myös iso vaikutus vatsan hyvinvointiin. Niinpä kirjassa sivutaan myös nukahtamisvaikeuksia ja sitä, mikä vaikutus syömisillämme voi tähän olla. Muitakin hyviä vinkkejä annetaan, jotta saisi nukuttua mahdollisimman hyvin.







Yksi itselleni uusi tieto oli, että useat gluteenia sisältävät ruuat heikentävät vatsanpeitteitä. Koska moni ihminen on (tietämättäänkin) yliherkkiä gluteenille ja se tulehduttaa heidän suolistoaan, seurauksena on vatsan turpoaminen.

Gluteenin välttämisen lisäksi auttaa kun nauttii reippaasti kuituja, syö paljon kasviksia ja juo paljon kuplatonta, huoneenlämpöistä vettä päivittäin.







Kaiken huipuksi kirjasta löytyy vielä vatsalihasliikkeitä. Eli todella kattava paketti! Tarkoitukseni oli esitellä kirjaa pintapuolisesti ja toivottavasti etsit sen käsiisi kirjastosta tai netin kirjakaupoista jos innostuit. Suosittelen <3






Teetin kyselyn vuodenvaihteessa toivepostauksistanne ja muutama vastanneista toivoi juttuja terveellisemmästä elämästä. Toivottavasti tämä oli vastaus pyyntöönne! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommentti, kysymys tai vaikka vain terkkuja.

Vastailen mahdollisimman pian!

-Johanna-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...