8.1.2012

Non, je ne regrette rienSain lukijalta toiveen kommenttiboksiin:


"Olisi mielenkiintoista kuulla mitä ihanaa olet kokenut vaihdossa ja mitä vastoinkäymisiä olet kohdannut ja miten niistä voisi selvitä."


Nyt kun opiskelijavaihtoani täällä Hollannissa on jäljellä enää muutama viikko, teen mielelläni pientä yhteenvetoa täällä olostani ja sen hyvistä ja huonoista puolista. Täytyy kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on vain minun mielipiteeni ja erilaisille ihmisille vaihdossa olo voi olla ja tarjota ihan eri asioita.
Minä, joka en koskaan ole ollut mikään oluen juoja, jään kaipaamaan hyviä erikoisoluita,
jotka maksavat täällä muutaman euron. Suomessa tuskin on varaa enää tällaiseen ylellisyyteen... :(
Itselleni viisi kuukautta ulkomailla on antanut valtavasti. Helppoa se ei kieltämättä ole koko ajan ollut, mutta päivääkään en vaihtaisi pois!


Ylivoimaisesti parasta koko aikana ovat olleet uudet ystävät, joista muutaman kanssa uskon, että tulemme varmasti näkemään vaihdon jälkeenkin. <3


Kannattaakin aina kun tilaisuus on, lähteä ihmisten ilmoille ja tutustua uusiin ihmisiin. Aina en itse ole jaksanut ja se vähän harmittaa nyt jälkeen päin. Olen ehkä ollut hiukan tylsä! Mutta suotakoon se tällaiselle kolmekymppiselle...ei vanha jaksa :D
Jään kaipaamaan valtavasti myös edullista kahvilakulttuuria. Miksi ihmeessä se voi olla niin turkasen kallista Suomessa?? Täällä kun on saanut erikoiskahvin keksin kanssa parilla eurolla,
Suomessa ei alle kympin tule selviämään... 
Toiseksi parasta on ehdottomasti ollut mahdollisuus matkusteluun. Hyppääminen junaan, uusien kaupunkien näkeminen, se tunne jota rakastan, kun on reissu mitä odottaa.


Suosittelenkin reissaamaan vaihdon aikana niin paljon kun budjetti antaa myöden! Ne opettajat koulussa on tottuneet siihen, että vaihto-opiskelijat haluaa matkustaa vaihdossa ollessaan, joten sitä ei kannata murehtia. Ja niitä koulutehtäviä voi vääntää siellä junassa istuessakin... ;)Kolmas asia joka on tehnyt vaihdossa olosta antoisan, on pieni irtiotto niistä omista ympyröistä siellä kotona. Kun saa vähän etäisyyttä, osaa arvostaa taas ihan eri tavalla sitä kaikkea, mitä helposti pitää itsestäänselvyytenä. On se sitten oma parisuhde, ystävät tai mikä tahansa.


Itselläni esimerkiksi arvostus omaa oppilaitostani kohtaan Suomessa nousi ihan uusiin lukemiin, kun sai vertailupohjaa. Se miten meillä on totuttu organisoimaan asiat, mitä opettajilta on totuttu edellyttämään ja mikä vastuu koululla on tarjota tasokasta opetusta ei valitettavasti ole itsestään selvää.


Myös oman kodin ja rauhan osaa asettaa ihan uuteen arvoon, kun on asunut kimppakämpässä kymmenen vuotta nuorempiensa kanssa. Katselin juuri kuvia oman kotini ympäristöstä ja havahduin, kuinka uskomattoman kauniissa paikassa asumme Miehen kanssa. Haluan kotiiiiiin!! :D


Mutta nämä eivät nyt ole niitä vastoinkäymisiä täällä, päinvastoin! Olen pelkästään kiitollinen ja tyytyväinen, että silmäni ovat joissain asioissa avautuneet, kiitos vaihdossa olon.
Nyt kun oikein koitan miettiä, niitä vastoinkäymisiä ei kovin montaa ole ja vaaka kallistuu reippaasti niitten ihanien asioitten puolelle.


Hirveän moni asia on vain ja ainoastaan omasta asenteesta kiinni. On se sitten totuttautuminen uuteen koulusysteemiin, jatkuva sade ja tuuli, kulkeminen joka paikkaan julkisilla tai pyörällä, kun on tottunut oman auton käyttöön tai ihan vain se, että arki se tulee vastaan siellä ulkomaillakin, kun uutuuden viehätys alkaa hälvetä.
Ainut mikä on ehkä vaikuttanut negatiivisesti fiiliksiin täällä ollessa, on ollut omat ennakko-odotukset. Monen vuoden odotuksen jälkeen taisin kuvitella vähän liian suuria vaikkapa opiskelusta täällä ja sen tasosta. Ja kun karu totuus selvisi vähän toisenlaiseksi, jouduin hetken aikaa psyykkaamaan itseäni ja nielemään pettymystä.


Mutta tärkeää on muistaa, että nyt on puhe vain yhdestä oppilaitoksesta ja koulutusohjelmasta ja ehkä ripauksesta huonoa tuuria. Ja niistä liian suurista odotuksista...


Terveiset vielä Marialle, joka kommentin minulle laittoi. Siitä koti-ikävästä selviää, kun päättää, että nyt nautitaan siellä ulkomailla olosta, eikä pilata sitä liialla murehtimisella. Skype on maailman paras keksintö ja jos älypuhelimen omistat, kannattaa ladata siihen ilmainen tekstiviesti-ohjelma ja pyytää kaikkien ystävien ja rakkaitten lataamaan kanssa.


Ja kun Maria olet myös tulossa Hollantiin, sateesta on paras oppia tykkäämään! :D Hyvät sadevarusteet on hyvä hankkia, eikä saa jäädä sisälle märehtimään vaikka taivaalta tuliskin kissoja ja koiria. Ja voin vain kuvitella kuinka ihanaa aikaa kevät on täällä Pohjois-Hollannissa! Pyörä on ihan ehdoton hankinta ja sillä kannattaa polkea mahdollisimman paljon.


Ei muuta kuin singing in the rain ja kaikki irti vaihdossa olosta  <3 Täällä on yksi kateellinen, koska sulla tää kaikka mahtava on vielä edessä... ;)


Aikaisemmat jutut aiheesta täällä ja täällä.


Ps. Maria ja muut ulkomaille muuttavat! Kannattaa katsastaa tarjonta täältä ja pistää tilausta menemään, kun koti-ikävä käy ylivoimaiseksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommentti, kysymys tai vaikka vain terkkuja.

Vastailen mahdollisimman pian!

-Johanna-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...