23.9.2011

Ik vind het hier leuk!

Parissakin kysymyspostaukseen tulleessa kommentissa pyydettiin kertomaan tarkemmin Hollannista, siitä mitä täällä teen ja millaista täällä kaikinpuolin on. Joten, täältä tulee piiiiitkä kaiken kattava tietopaketti! :D

Alkuun, missä ja mitä kuului yksi kysymyksistä. Opiskelen täällä Groningenissa ensi helmikuuhun asti vaihto-oppilaista koostuvassa luokassa journalismia. Oppilaitos on Hanze University Groningen, joka on ammattikorkeakoulu ja opetuskielenä omalla luokallani on englanti.

Groningen sijaitsee Alankomaissa lähellä Pohjanmeren rannikkoa ja asukkaita on reilut 180 000. Välillä tuntuu, että asuisi isommassakin kaupungissa. Ehkä tämä johtuu vilkkaasta ja nuorekkaasta ilmapiiristä, viidennes asukkaista on opiskelijoita ja yli puolet asukkaista on alle 35-vuotiaita. 







Ensimmäisenä hollantilaisista pistää varmasti silmään heidän pituutensa: hollantilaiset ovat Euroopan pisin kansa. Toinen asia jonka vaihtari varmasti nopeasti huomaa on ihmisten todella hyvä englannin kielitaito. Suomi voi olla PISA-tutkimuksissa aina Euroopan kärjessä, mutta Alankomaissa ihmiset puhuvat mielestäni keskimäärin selvästi parempaa englantia, eivätkä ainoastaan opiskelijat vaan lähes kaikki iästä tai ammatista riippumatta. 


Ihmiset ovat myös hyvin ystävällisiä ja puhuvat mielellään englantia. Hollantilaiset ovat toisaalta myös todella suorapuheisia ja esimerkiksi palaute koululla voi kuulostaa välillä jopa tylyltä. Itse olen tuntenut oloni täällä tosi kotoisaksi juuri tästä johtuen! :D


Yhdessä kommentissa kävi ilmi, että joku teistäkin on lähdössä tänne vaihtoon ensi keväänä ja toivoi tietoa esimerkiksi asumisesta, ruuasta, opiskelusta ja opiskelijaelämästä sekä siitä, miten sitä oikein pystyy olemaan pidemmän aikaa erossa siitä omasta kullasta <3 Tässä vastauksia:


Asuminen


Asuminen järjestyi paikallisen opiskelijoitten vuokranvälitystoimiston kautta. Koska olin käynyt täällä ennenkin ja nähnyt silloin ystäväni oltavat opiskelija-asuntolassa, päätin itse hakea vuokrahuonetta toimiston avulla yksityiseltä vuokranantajalta. Ehkä minulla on ollut tuuria matkassa, mutta valinta osoittautui ihan loistavaksi!


Asuntolat saattavat olla aika kuluneita ja törkyisiä, kun niissä vuodesta toiseen asustelee satoja erityylisiä ihmisiä. Niissä myöskin on yhteinen iso keittiö, vessat ja suihkut yhteiskäytössä käytävällä ja yhteiset oleskelutilat.


Tottakai myös menoa ja melskettä riittää, jos se on sitä mitä kaipaa. Itselleni oli alusta asti selvää, että juhlat saa aikaiseksi muutenkin, mutta haluan ennemmin oman kodin tapaisen asumismuodon, jonne pääsee rauhoittumaan, kun siltä tuntuu. Ja juuri näin se on ollutkin.


Asun siis vuokraamassani huoneessa, minulla on 2 hollantilaista tyttöä kämppiksinä ja heidän kanssaan jaan kylppärin, keittiön ja olohuoneen. Paikallisten kanssa asumisessa onkin paljon hyviä puolia! "Kotoani" on myös lyhyt kävely- tai pyöräilymatka oikeastaan joka paikkaan, lähellä on ruokakauppa sekä bussipysäkit. Sijainnilla onkin aika iso merkitys mielestäni, vaikkei kaupunki suuren suuri olekkaan.








Yksi parhaista mukaan pakkaamista asioista on ollut lämmin neulottu peitto. Minua pidettiin ihan pöhkönä, kun sellaisenkin mukanani raahasin, mutta niin vain on osoittautunut tarpeelliseksi. Sen verran viileä täällä on asunnoissa. En tiedä mihin kukin on tottunut, mutta siinä missä kotona Suomessa hypin teepaitasillaan, täällä saa olla villasukat, velourhousut, huppari ja pari peittoa.


Useimmissa kodeissa keittiöstä löytyy kaasuhella. Eräs mielenkiintoinen seikka on, että talojen ikkunat ovat melko suuria ja matalalla, eikä hollantilaisille ole lainkaan epätyypillistä pitää valoja päällä ja ikkunaverhoja sivussa. Toisin sanoen ohi kulkiessaan voi täysin esteettä nähdä minkälainen sisustus asunnossa on ja miten perheenjäsenet viettävät vapaa-aikaansa. Kuulemma näin halutaan "kommunikoida" ulkopuolisten kanssa, eikä vetäytyä omiin oloihin, kuten no....arvatkaas ketkä? :D




Ruoka


Puhuttaessa Hollannin kulttuurista ei voi olla mainitsematta paikallista ruokakulttuuria. Ongelmana on se, että sitä ei oikein ole. Hollantilaiset syövät mielestäni (minäkö syöppö?? :D) harvinaisen vähän ja esimerkiksi käsitettä lounaasta ei juurikaan ole. 


Lounaaksi kelpaa voileipä tai croissant mutta lämmintä ateriaa harvoin näkee hollantilaisten syövän lounaaksi. Tähän kannattaa varautua kun lähtee koko päiväksi koululle. Itselleni tämä on ollut oikeasti aikamoinen ongelma, kun verensokerini heiluu missä milloinkin ja aamu-unisena eväitten teko jää aina vähän puolitiehen. :P


Toinen itselleni melkoinen haaste on ollut paikallinen leipä. Leipää ja erityisesti ruisleipää rakastavana paikallinen höttöinen pullamössö on todella mautonta ja tuntuu kuin ilmaa haukkaisi. Ja nyt en liioittele, jopa saksalaiset opiskelukaverini ovat hätää kärsimässä, kun kaipailevat oman rapeamman leipänsä perään. Täytyy melkeinpä mennä käymään Ikeassa ihan vain leipäostoksilla... ;)


Kaiken huippu on, kun jotkut paikalliset nauttivat aamiaiseksi valkoista ranskanleipää, laittavat sen päälle aimo annoksen nutellaa ja ripottelevat siihen kunnolla nomparelleja! Kyllä siinä tulee suomitytöllä juustoa ja kurkkua ikävä :D










Toki paikallisia kansallisherkkujakin löytyy, esimerkiksi pannukakut ja vohvelit maistuvat taivaallisilta. Juustohyllyt ovat täällä tulvillaan eri laatuja ja oikeita herkkusuiden taivaita. Ja jos salmiakkihimo yllättää, niin löytyyhän niitäkin kaupan karkkihyllyltä; hollantilaiset ´dropsit´ kelpaavat paremman puutteessa.  




Opiskelu(elämä)


Koulu jossa opiskelen, sijaitsee pohjois-osassa kaupunkia, suurella kampusalueella. Alueella on kymmeniä rakennuksia, joista omat oppituntini ovat kaikki yhdessä. Oppilaitos on moderni ja selvästi aika uusi. Opetus on suurimmaksi osaksi luento-opetusta, jota seuraa tentti. Tentti arvostellaan asteikolla 1-10 ja läpi pääsemiseen tarvitsee arvosanaksi 5,5. Korkeimpia arvosanoja on todella vaikea saada, joten jo 8 on ihan huippuhyvä numero ja 10 ei käytännössä edes anneta.


Itselläni on tiedossa vain yksi teoriakurssin tentti tänä syksynä, toinen ensi keväänä. Ei siis kovinkaan paha. Mutta ryhmätöitä on paljon ja kotitehtäviä ja itsenäistä opiskelua riittää. Ei siis kuitenkaan mitään tosta noin vaan, bileitä vaan koko ajan meininkiä. :) Kursseilla on läsnäolopakko, eikä ole mikään itsestään selvyys, että tenteistä pääsee läpi...










Vaihtareiden lisäksi Groningenissa on myös paljon ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita. Ehkä juuri tämän takia paikallinen Erasmus Student Network (ESN)-järjestö toimii varsin aktiivisesti järjestäen bileiden ja ekskursioiden lisäksi paljon muutakin yhteistä toimintaa, mikä antaa paljon mahdollisuuksia tutustua muihin kansainvälisiin opiskelijoihin.


Yöelämä Groningenissa on monien mukaan Alankomaiden parasta. Runsaasti opiskelijoita ja valtavasti erilaisia baareja ja pubeja takaa sen, että opiskelijaelämä ei käy tylsäksi. Yksi erityispiirre Groningenin baarikulttuurissa on, että paikat pysyvät periaatteessa auki niin kauan kuin asiakkaita riittää, vaikka aamu seitsemään... Sisäänpääsy- tai narikkamaksuja ei täällä tunneta. Groningenin baareissa pääasiana on todellakin hauskan pitäminen, eikä esimerkiksi näyttäytyminen tai turha rähinöinti.


Tässä yhteydessä voisin mainita myös hintatasosta. Tuolla baareissa olut maksaa 1-3 euroa, drinkit hiukan enemmän. Hollannin hintataso on kaiken kaikkiaan alhaisempi kuin Suomen. Juomaosasto, sekä alkoholittomat että alkoholilliset juomat, tuntuu melkein ilmaiselta (kaupassa esim. 1,5 l limsapullo 0,70 €, viinipullo 2 €). Ruokapuolella suurin osa tuotteista on edullisempia kuin Suomessa.
Vaatteet ja ravintolassa käyminen on suunnilleen samanhintaista kuin Suomessakin, ehkä hiukan edullisempaa sekin. Ei ollenkaan huono asia opiskelijalle!




Ikävä <3


Niin, se pahin puoli koko asiassa. Ei ole todellakaan ollut helppoa, varsinkaan meille jotka ollaan totuttu olemaan koko ajan yhdessä. Mutta hengissä ollaan, enkä ole edes löytänyt itseäni itkeskelemästä iltaisin silmiäni turvoksiin, vaikka sitä vähän pelkäsinkin :D Kaiken pelastus ovat olleet jokailtaiset Skype-puhelut, joilla saa kerrottua kuulumiset, näkee toista ja molemmilla on olo, että kuuluu edelleen siihen toisen jokapäiväiseen elämään, eikä ole "sun elämä siellä ja mun elämä täällä".








Noin kolme viikkoa olin ehtinyt olla täällä, kun Mies pystyi töitten puolesta jo tulemaan pitkäksi viikonlopuksi tänne. Ja täytyy sanoa, että niin vain se ikävä vaikuttaa, etten muista koska olisi ollut yhtä romanttinen ja hauska viikonloppu! <3


Eli ihan rehellisyyden nimissä, se että molemmat saavat joskus vähän reilumminkin sitä omaa tilaa hengittää ja vaikka erossa olo on yhtä tuskaa, niin sillä voi olla myös hyviä ja suhdetta entisestään parantavia vaikutuksia.


Eikä ole hyvä sortua odottamaan jälleennäkemiseltä epärealistisia ja tosi spesiaaleja juttuja, silloin voi tulla pettymyksiä ja ne tuntuu tuplasti pahemmilta pitkän odottamisen jälkeen. Eli meille ainakin toimi ihan tavalliset arkiset jutut, käytiin leffassa, tehtiin ruokaa, käytiin pitsalla ja kävelyillä kaupungilla.


Minä puolestani suuntaan Suomeen parin viikon kuluttua, joten kovin pitkiä eroja meille ei ole tiedossa ainakaan toistaiseksi. Katsotaan jos Mies puolestaan pääsisi marraskuun alussa taas tänne. Tällainen järjestely toimii meillä ja pysyy vielä budjetin rajoissa.


Huh, sellainen pläjäys! Tuntuu, että vielä monta juttua jäi kertomatta, mutta eiköhän tämä riitä tältä erää. Saa tottakai jatkossakin lähestyä kysymyksillä Hollantiin liittyen tai lähettää vaikka sähköpostia, vastailen ilomielin! :)


Toivottavasti jaksoitte lukea, nyt goedenavond!


Kuvat We<3it







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommentti, kysymys tai vaikka vain terkkuja.

Vastailen mahdollisimman pian!

-Johanna-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...