Tasapainoilusta sopivan ruokavalion ja stressivatsani kanssa olen kirjoittanut useaan otteeseen aiemminkin, esimerkiksi täällä treenaamista ja ravintoa käsittelevässä postauksessa, täällä kun pohdin millainen ruoka sopisi omalle vatsalleni ja vielä täällä, kun päätin ryhtyä lisäainelakkoon.
Kaikki tähän liittyvä onkin kiinnostanut jo pitempään itseäni. Ojasta on menty välillä oikein perusteellisesti allikkoon, viimeksi tänä syksynä. Olen stressannut itseni ihan solmuun, en ole ehtinyt kuntoilemaan ja ruokavalio on ollut pelkästään hiilareita ja sokeria. Eli totaalisen päinvastaista menoa, kuin minkä puolesta olen aiemmin postauksissa liputtanut.
Kuten eilen kirjoitin, nyt on tullut korkea aika pysähtyä ja miettiä, onko tässä mitään järkeä. Olin jo tehnyt päätöksen, että asioiden on muututtava, mutta en olisi sopivampaan ajankohtaan voinut bongata ilmoitusta luennosta, joka käsitteli hyvinvointia ja sitä, mikä merkitys elintavoillamme on siihen.
Onko joku teistä kuullut aiemmin Paula Heinosesta? Hän on valmistunut Helsingin teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi ja suorittanut jatko-opintoina tekniikan lisensiaatin tutkinnon. Hän on myös toiminut tutkijana ja teollisoikeuspäällikkönä kansainvälisessä biotekniikka- ja ravitsemusalan yrityksessä noin 13 vuotta. Yli viidentoista vuoden ajan hän kouluttanut ja luennoinut työhyvinvoinnista, ravitsemuksesta ja erilaisista terveysongelmista ympäri Suomea. Ja oma radio-ohjelma pyörii Iskelmä-kanavalla nimellä Paula Heinonen ja terveyden avaimet.
Itselleni Heinonen oli kokonaan uusi tuttavuus, mutta niin paljon nainen puhui asiaa ja vahvisti omia aiempia käsityksiäni siitä, että sillä on aikasmoinen merkitys, mitä kurkusta alas laitamme. Ja luennolla sain loogisen selityksen moneen itseäni mietityttäneeseen asiaan ja omiin vatsanpuruihini, että olin täysin myyty tuon luennon jälkeen.
Olin onnistunut ennen luentoa saamaan käsiini Heinosen kirjoittaman kirjan Vihdoinkin hyvä olo (jonka kaikki kahdeksan pääkirjaston kappaletta ovat AINA lainassa ja varauksia on jonoksi saakka!) ja nyt olen silmät suurina ja haavi auki lukenut kirjaa. Niinpä tietysti! Tottakai se menee noin! Miksen mä oo lopettanut tätä itseni myrkyttämistä jo aikoja sitten?!!
Olin onnistunut ennen luentoa saamaan käsiini Heinosen kirjoittaman kirjan Vihdoinkin hyvä olo (jonka kaikki kahdeksan pääkirjaston kappaletta ovat AINA lainassa ja varauksia on jonoksi saakka!) ja nyt olen silmät suurina ja haavi auki lukenut kirjaa. Niinpä tietysti! Tottakai se menee noin! Miksen mä oo lopettanut tätä itseni myrkyttämistä jo aikoja sitten?!!
Ja vaikka kirjan kannessa huutaa sana suolisto (ai kauheeta), niin itse löysin kirjasta suurimman avun kappaleesta, jossa kerrottiin mitä jatkuva stressi aiheuttaa elimistössä ja miten kannattaa paikata sen tuhoja. Mutta kyllä kirjasta saa tosiaan paljon mielenkiintoista infoa suolistoonkin liittyen ja erityisesti siitä, miten val-ta-va merkitys tämän elimen hyvinvoinnilla on kokonaisuutta ajatellen.
En oikeasti ole asioihin kovin helposti hurahtavaa sorttia, mutta nyt on meikäläinen kokenut herätyksen ja löytänyt oman kiintopisteensä. Tässä syy. Osa meille ruokahyllyillä ja kosmetiikkaosastoilla tarjolla olevista tuotteista on myrkkyä siinä mielessä, että ruuansulatusjärjestelmämme, suolistomme ja maksamme joutuvat taistelemaan näitä aineita vastaan, joiden yhteisvaikutuksia ja pidempiaikaisesta käytöstä aiheutuvia seurauksia ei edes ole tutkittu. That's a fact ja ainakin omasta mielestäni helkkarin pelottavaa!
Kun tähän soppaan lisätään vielä huono ruokavalio eli emme tarjoa edes työvälineitä kropallemme taisteluun näitä keinotekoisia aineita vastaan, lopputuloksena on allergioita, ihottumia, jatkuva tulehdustila kropassa ja pahimmassa tapauksessa koko touhusta seuraa serotiinin puutteen ja elämän tilanteen takia jopa masennus. Luennon ja kaiken aiemmin aiheesta lukemani perusteella, hyvinkin loogista!
Kun tähän soppaan lisätään vielä huono ruokavalio eli emme tarjoa edes työvälineitä kropallemme taisteluun näitä keinotekoisia aineita vastaan, lopputuloksena on allergioita, ihottumia, jatkuva tulehdustila kropassa ja pahimmassa tapauksessa koko touhusta seuraa serotiinin puutteen ja elämän tilanteen takia jopa masennus. Luennon ja kaiken aiemmin aiheesta lukemani perusteella, hyvinkin loogista!
Itse kärsin esimerkiksi punaisista laikuista ihollani, jotka eivät ole varsinaisesti ihottumaa, mutta selvästi merkki ihon reagoimisesta johonkin. Mistäköhän johtuu, että olen huomannut laikkujen ilmaantuvan usein, kun olen juonut lisäaineita ja makeutusaineita pelkästään sisältäviä virvoitusjuomia?? Lisäksi välillä tuntuu ettei mahani kestä mitään ja kynteni ovat aina liuskoittuneet niin, etteivät kynteni oikein edes kasva. Okei, loogisinta olis unohtaa tollaset laikkuja aiheuttavat limsat, mutta toimiiko fiksu länsimainen ihminen näin? Eheiii, ei meitsi ainakaan, eikä kyllä kovin moni muukaan jos seuraa ihmisten ostoskärryjä ruokakaupoissa.
Nyt tää postaus alkaa saada pituutta siihen malliin, et jatkan aiheesta vaikka ennemmin toisen postauksen verran kuin venytän tätä kilometrin pituiseksi. Käykää kurkkaamassa itse Heinosen nettisivuja, joista löytyy niin yleisiä terveysohjeita, reseptejä, kuin artikkeleja ja tutkimustietoa aiheesta. Ja lukekaa toi kirja, jos koette, että oma hyvinvointi vois kaivata muutosta ja neuvoja siihen.
Lopuks voisitte viel kertoa, että kiinnostaako tällaiset postaukset ylipäänsä?? :)
Kuvakollaasi & kirjakuva lainattu täältä. Viimeinen kuva lainattu täältä.
Olen vähän kahden vaiheilla tästä aiheesta: toisaalta on selvää, että ruokavalio vaikuttaa terveyteen, toisaalta en pystyisi syömään esim. vähähiilihydraattisen ruokavalion (jonka olen huomannut sopivan minulle) mukaan pitkiä aikoja, koska ruoka on minulle niin paljon muutakin, kuin ravintoa. Olen nautiskelijaluonne, joten tiukat ruokavaliot ja elintavat eivät sovi minulle ollenkaan :D
VastaaPoistaOmalla kohdallani yritän siis kulkea jonkinlaista keskitietä: yritän ostaa luomua ja lähiruokaa, syön eineksiä vain hätätilanteessa ja rajoitan herkuttelua. Suurin paheeni on Cola Light, jota tulee juotua ihan liikaa. Tykkään myös lihasta ja toisaalta syön liian vähän kalaa - oikeastaan sen takia, että en oikein osaa valmistaa sitä itselleni.
Mutta siis varmasti Paulan ohjeista on hyötyä, joten tsemppiä "puhdistuskuurin" kanssa!
Ja juu, siis mielenkiintoinen postaus! :)
Tosi hyvä jos nää postaukset kiinnostaa, koska tarkoitus oliskin jatkaa vielä aiheesta! :)
PoistaMitkään karppaus- tai muutkaan ruokavaliot saatika dieetit sotivat just sitä vastaan, mitä nyt itse tavoittelen. Eli pysyvästi terveellisempi ruokavalio. Itselleni heikko kohta on esim. leipä, jota ilman en edes halua olla. Mutta sitä onneksi löytyy täysjyväversiona ja luomunakin, joten ei huolta. Kalaa syön aivan liian harvoin ja jatkossa aion pyrkiä syömään työpäivinä lounaaksi kalaa, näin helpointa toteuttaa.
Pelkästä puhdistuskurista toivon, ettei tällä kertaa olisi kyse, vaan lopullisesti valkoisen jauhon, gluteiinin, lisäaineiden ja sokerin sekä kovetettujen kasvirasvojen (keksit, karkit, donitsit ja vastaavat) vähentämisestä. Siis huom! vähentämisestä ja rajoittamisesta, koska nautiskelua syöminen on ehdottomasti ollut itsellenikin aina.
Mutta jotain kertoo esim. se, että omalla kohdallani kun olen nyt ollut täysin ilman sokeria sen kaikissa muodoissa pari päivää, olen kärsinyt pahasta päänsärystä pari vuorokautta putkeen. Ei voi olla hyvä merkki, jos elimistö on riippuvainen tällä tavalla. Tämän takia haluan herkuttelut vain satunnaisiksi ja tilalle päivittäin juurikin luomua, kotimaista ja lähiruokaa sekä raakaruokana kasviksia, hedelmiä ja marjoja!