20.11.2012

Sokerihiirestä porkkananpopsijaksi


Oon jo useaan otteeseen kertonut olevani tunnesyöppö, joka palkitsee itseään rankkoina aikoina hiilareilla ja sokerilla. Ja sitte vaan voivottelen kun on vetämätön olo, iho voi huonosti ja käytöskin muuttuu aika arveluttavaks, kun yhdestä suklaapatukasta olis valmis aika radikaaleihinkin tekoihin :D

Kun tää syksy on mennyt toinen käsi läppärillä opinnäytetyötä kirjoittaessa ja toinen käsi karkkipussilla, ei ollut mikään ihme, että ehdin saada itseni sokerista riippuvaiseksi. Vai mitä sanotte siitä, että lopetettuani viime viikolla suurin piirtein kaiken sokerin mussuttamisen, kärsin pääsärystä pari vuorokautta putkeen. Nukkumaan mennessä ja aamulla herätessä. Ei ihan tervettä.






Eikä se nyt noin mene kun kuvan teksti sanoo, just like that. Totta helkkarissa on hankalaa, varsinkin ekat päivät. Eikä totaalikieltäytyminen ole koskaan toiminut itselläni, joten viikonloppuna hain lähikaupasta tummaa suklaata sitä kaikkein ohuimpana levynä ja salmiakkitikkarin. Auttoi pahimpaan tärinään :D Mut täällä lisäinfoa sokeririippuvuudesta. Sitä muuten ruokkii aika yllättävätkin jutut (piilosokeri).

Ja nyt on uutena ohjenuorana syödä 5-6 kourallista kasviksia, hedelmiä, juureksia ja marjoja joka päivä. Oon ihan supernirso kasvisten suhteen, ollut aina, joten tää on välillä hankalaa. Mut luomuna porkkanaa, kurkkua, paprikaa, salaatinlehtiä, papuja ja pähkinöitä uppoaa iloisesti. Ja opettelen syömään (aikuinen ihminen, haloo!) uusiakin tuttavuuksia, viimeisimpänä kaupan hevi-osastolta tarttui mukaan viinisuolaheinää. Täällä hevistä vielä lisää ja lisäksi pähkinöistä, ateriarytmistä, sekä luomu- ja lähiruuasta.

Oon itse todennut haluavani välttää gluteenia, aina kun mahdollista (uusimmassa Fit-lehdessä hyvä artikkeli aiheesta!). Gluteeni on vehnässä, rukiissa ja ohrassa oleva proteiini, joka antaa leivälle sitkon. Eli (ymmärtääkseni) mitä enemmän gluteenia, sitä pullamössömpää leipää, joka painettaessa littanaksi pomppaa takaisin muotoonsa. You get the point.

Gluteenia ihmisen elimistö ei siis pakolla tarvitse, mutta gluteiiniton ruokavalio puolestaan on monella vähentänyt väsymyksen tunnetta, iho-ongelmia, mielialojen heittelyä ja vatsan turvottelua. Ja (taas) aika yllättävissä ruuissa voi olla gluteenia, kuten jugurteissa, kalapuikoissa ja karkeissa sekä leivonnaisissa.
Leipää en siis edelleenkään pysty hylkäämään, mutta vähentää voin ja pistää muutoin minimiin gluteenin saannin päivittäin.






Mustalla listalla ovat myös erilaiset keinotekoiset makeutusaineet (joita on lähes aina esim. light- ja sokerittomissa tuotteissa) sekä säilöntä- ja lisäaineet. Tää tietää kauppalistaan enemmän luomua ja lähiruokaa. Seurauksena on myös, että kauppareissut kestävät entistä pidempään. Tuoteselosteita on pakko lukea läpi, jos haluaa tietää, mitä on syötäväksi ostamassa. Täällä muutama hyvä pointti, miksi tää kuitenkin kannattaa!

Yks juttu vielä, mikä on hyvä mainita terveellisen ravinnon yhteydessä. Länsimainen ruokavalio aiheuttaa elimistöön liiallista happamuutta, jolla epäillään olevan yhteys moniin terveysongelmiin. Oma asenteeni kun on se, että kaikesta kannattaa ottaa selvää ja jos siltä tuntuu, rohkeasti kokeilemaan, mikä toimii itsellä parhaiten. Tää emäs-happo-tasapaino on yks näistä jutuista. Lue lisää täältä.

Tästä piiitkästä listasta terveysjuttuja useammassa postauksessa voi saada sen kuvan, että täällä ollaan liitytty nyt johonkin kukkahattu-lahkoon, mut nää asiat on kiinnostaneet itseäni jo vuosia ja vähitellen oon hankkinut lisää ja aina vaan lisää tietoa. Kumma kyllä kesti näin kauan, kunnes kykenin aloittamaan niiden kunnollisen testaamisen itseeni. :)



Source: behappy.me via Johanna on Pinterest



Ja pari viikkoa syötyäni fiksummin ja niin kuin on normaalia (!), huomaan olevani reippaasti energisempi, hyväntuulisempi ja esim. kasvojen iho on ihan eri kunnossa. Enkä olis mitään muuta odottanutkaan, näin oon aina tiennyt syömisten vaikuttavan. Miks tän toteuttaminen sitten oli niin helkkarin hankalaa??

Mielessä on jopa käynyt, siitä huolimatta että olen juuri valmistumaisillani ison opiskelu-urakan jälkeen, opinnot ravintotieteen parissa...kuka tietää, ehkä joku päivä pystyisin yhdistämään nää opinnot, vaikka terveysjournalismin muodossa?







3 kommenttia:

  1. Heippa Johanna, mä luen sun blogia, ja tällaiset aiheet kiinnostaa! LISÄÄ LISÄÄ !

    Mullakin on nyt sitten ilmeisesti lievä keliakia (jee) jonka takia oon syönyt viimeiset kuukaudet todella harkiten. Mutta ainakin on parempi olo. :)

    VastaaPoista
  2. Niin, ja mä olen lukenut Olli Postin (superfood-gurun) juttuja ja niissä on aikalailla sama pointti kun mistä puhuit, että meidän ei kannata myrkyttää meidän suolistoa kaikella sillä mikä ei ole orgaanista (tai siis missä voi olla vähänkin myrkkyjä mukana). Posti on aikalailla radikaalimpi juuri sen suhteen ettei syö muuta kuin luomua (ja sekin jotain tietyn sertifikaatin omaavaa) ja vetää noita superfoodeja (joiden parantaviin vaikutuksiin en ihan yhtä paljon usko) mutta pointti on kumminkin sama!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No heippa Elisa! :) Ihan mahtavaa et mun jutut jaksaa kiinnostaa Sun kannattaa ehdottomasti lukea se Paula Heinosen kirja, josta kirjotin! Löytyy varmasti kirjastoista, mut voi joutua jonottamaan. Siinä on monta hyvää ja toimivaa vinkkiä, miten saada elimistö taas voimaan hyvin.

      Mä en oo vielä kokeillu superfoodeja, mut ehkä jossain vaiheessa. Oon muuten alkanu tutkia myös salilla treenaamista ajatellen, josko proteiinijauheista löytyis luomuversioita, joissa ei olis kaikenmaailman E-koodeja ja muutaman oon onnistunut bongaamaan. Kiinnostaisko jos kirjotan niistä lisää?

      Poista

Hei! Jätä kommentti, kysymys tai vaikka vain terkkuja.

Vastailen mahdollisimman pian!

-Johanna-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...